elérhetőségek
Referenciák Üzleteink

Tippek

Függönytisztítási útmutató

Függönyeink tisztítását érdemes évente többször elvégezni. Gondoljunk csak bele, nyáron a nyitott ablakon beáramló, télen pedig a fűtőtestek által keringetett por rárakódik a textilekre, ezzel nem csak koszolódik és szürkül, hanem a poratkákat is gyűjti. Egy konyhai függöny például beszívja a szagokat, rárakódik az ételekből gőzzel távozó és elpárolgó zsír is.
Ugyan összetételüket tekintve a fényáteresztő függönyök nagyrészt poliészter alapanyagúak, a mosás során méretüket nem változtatják. A sötétítő függönyök alapanyagukat és szövésüket tekintve nagyon változatosak, ezért ezeknél a textileknél a gyártói mosási utasításokat kell követni.

Fényáteresztő függönyök mosása:  

  • A függönyökről távolítsuk el a műanyag és fém alkatrészeket (függönyhorog, akasztó, csúszka, karika, súlylap stb.) és a ráncolót lazítsuk ki, egyenesítsük ki a függöny felső részét, amennyire csak lehet.
  • Ha tehetjük, a mosás előtt függönyeinket rázzuk ki és áztassuk be mosószeres langyos vízbe. 
  • Lehetőség szerint mosózsákot használjunk a függöny mosógépben történő tisztításához, hogy a szálakat véletlenül se roncsolja a mosógép dobja. 
  • Alacsony fordulatszámú centrifugálásra helyezzük a mosógépbe az előáztatott függönyt.  
  • Utána kímélő gépi mosást állítsunk be a végén csak szivattyúzással vagy kíméletes centrifugálással
  • Amint végzett a gép, azonnal vegyük ki a függönyt, hogy ne gyűrődjön
  • Bizonyos függönyöket akár nedvesen is visszatehetünk a karnisra, de sok esetben, ha tökéletes eredményt szeretnénk elérni, akkor érdemes átgőzölés után visszafüggeszteni.

Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően üzleteinkben megtalálhatóak a vasalásmentes technológiával gyártott függönyök, melyek használatával sok időt és energiát takaríthatunk meg. 

Ha a függönyök fehérségének megőrzését és tisztítását vegyszermentesen szeretnénk megoldani, egyszerűen csak szódabikarbóna vagy mosószóda hozzáadásával meleg áztatóvizet készítünk, és pár órán át áztatjuk benne a függönyt, majd mosógépben a fent leírt eljárással kimossuk.  A környezettudatos függönytisztítás esetében a mosószer helyett mosószódát, öblítő helyett ecetet és mosóparfümöt használhatunk.

Bejelentkezés